Halk arasında tavşan dudak olarak bilinen dudak yarığı izole (tek başına) veya damak yarığı ile birlikte olabileceği gibi tek taraflı veya çift taraflı olabilir. Yarık, dudağın tamamını (complete) etkileyebileceği gibi sadece bir kısmını (incomplete) etkilemiş olabilir.
Dudak yarıklarına (damak yarığı olsun yada olmasın) diş eti ve burun bölgesi de etkilenir. Bu sebeple yarık dudak ile doğan bebeklerin doğumu takip eden en kısa süre içerisinde Ortodontist Diş Hekimi tarafında görülerek ortodontik tedavinin başlanması yapılacak cerrahinin sonucunu olumlu etkilemektedir.
Dudak yarığı onarımı genellikle doğumdan sonra 3. aydan itibaren yapılır. Ameliyattan önce bebek ortodontik tedavi görüyor ise tedavisin tamamlanması (yarığın daraltılması, diş etlerinin düzgün hizalanması, burunda basıklık var ise düzeltilmiş olması) ve kan değerlerinin (beyaz küre sayısının < 10 000, hemoglobin değerinin >10 olması) ve ağırlığının belli rakamlara (>4500 gr) erişmiş olması beklenir.
Dudak onarımı, bebek hastalar ile tecrübesi olan anestezi ekibinin olduğu hastane ortamında yapılması gerekir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır, yaklaşık bir buçuk saat sürer, hastanede bir gün kalınır. Amaç sadece cilt kenarlarının yaklaştırılması değildir. İşlem esnasında kas onarımı da yapılarak dudakların normal hareketi sağlanırken dudaktaki estetik çizgilerin olabildiğince sağlanması, diş eti onarımını yapılması ve buruna olabildiğince şekil kazandırılması amaçlanır. Ameliyatta vermillion hattı dediğimiz dudağın kırmızı cilt ve normal cilt bileşkesinin düzgün onarılması cilt dikişlerinin eros yayı dediğimiz cubid çizgisinin üzerine denk getirilmesi dudakta kısalık veya uzunluk farkı varsa uzatılmasına dikkat edilir. Dudak yarığına eşlik eden burun deliğindeki şekil bozuklukları da aynı seansta onarılır.
Ameliyattan sonra bebeğin birkaç gün huzursuzluğu olabilir. Ağızdan verilecek ağrı kesici şuruplar şikayeti gidermek için yeterli olacaktır. İlk birkaç gün steri stripler (bantlar) uygulanarak kapalı pansuman yapılır, takibinde antibiyotikli cilt pomatları ile pansuman yapılır. 7 günde dikişleri alınır. Ağız içinde kullanılan dikiş materyalleri kendiliğinden eriyerek düşecektir. Bebeğin ilk birkaç hafta boyunca beslenmesi ile ilgili önerileri içeren bir beslenme tablosu ve rejimi yazılarak verilir. İlk 3 ayda yara iyileşmesinin normal sonucu olarak dikiş hattı çevre yapılardan daha belirgin ve kırmızıdır, ancak daha sonra yavaş yavaş solarak normal cilde yakın bir renge dönüşür. Ameliyat izi, ilk birkaç haftalık dönemde daha kırmızı ve geniş bir hale gelir. Bu görünüm zamanla azalacak ancak iz hiçbir zaman tamamen yok olmayacaktır. Birçok çocukta burun ve dudak bölgesindeki gölgelenmeler nedeniyle bu iz zorlukla görülebilir şekle dönüşecektir. Ameliyattan sonraki 3-6 aylık dönemde yara izlerinin üzerine masaj yapılması istenecektir.