Ayaktan Ele Parmak Transferi | Prof. Dr. Halil İbrahim Canter

Ayaktan Ele Parmak Transferi

İnsanlar baş parmak ile diğer parmaklarını karşılıklı getirerek tutma hareketi yapabilmeleri sayesinde düşünce yoluyla tasarladıkları bütün alet ve eşyaları üretebilme ve kullanabilme kabiliyetine sahip olmuşlardır. Bu sebeple eldeki parmaklardan her hangi birisinin eksikliği durumunda diğerleri onun görevini devralacak şekilde kişi kendisini duruma adapte etmeye çalışsa da baş parmağın olmadığı durumda elde çok büyük bir fonksiyon yaygı olur.

 

Baş parmağın el fonksiyonlarını yapabilmek için önemi düşünüldüğünde ayak parmaklarından birisinin (ayak baş parmağının veya ikinci parmağın) ele transfer edilmesi akıllıca bir yaklaşımdır. Böyle bir nakil yapıldığında ayakta hemen hemen hiç bir fonksiyon kaybı olmazken başparmağın olmadığı el yeniden kavrayabilme kabiliyetine kavuşmaktadır.

 

Ayaktan ele parmak nakli ancak titiz bir mikrocerrahi operasyonu ile yapılabilecek bir işlemdir. Tüm mikrocerrahi ameliyatlarında olduğu gibi küçük de olsa başarısızlık riski mevcuttur. Ayrıca nakil sonrası transfer edilen parmak yerine adapte olacağı ilk on günlük süreçte hastanın hastanede takibi uygun olacaktır.

 

 

Çeşitli sebepler ile (travmalar sonrası, tümör eksizyonları, doğumsal anormaliler gibi) elde parmak eksikliği olan durumlarda hastaların hayatını kolaylaştırmak amacı ile farklı çözüm seçenekleri sunulabilir. Hastalar kimi zaman sadece estetik kaygılar ile ellerindeki parmak sayısının tamamlanmasını talep ederlerken başparmağın eksikliği gibi elin kavrama fonksiyonunun kalmadığı durumlarda hastanın el fonksiyonlarının tekrar kazandırılması için cerrahi işlem yapılmaktadır.