Botox | Prof. Dr. Halil İbrahim Canter

Botox

Botox, clostridium botulinum isimli bir bakteriden üretilen bir bakteri toksinidir. İlk olarak besin zehirlenmesine bağlı gelişen felç durumunda izole edilmiştir. Bu hastalarda solunum kaslarının da felç olması nedeni ile solunum yetmezliği gelişmiştir.


Yapılan bilimsel incelemeler sonucunda bu toksinin kas-sinir bileşkesi üzerine etki ederek kaslarda birkaç ay süren ancak geçici bir felç durumu yaratığı bulunmuştur.  Bu özelliğinden yararlanmak amacıyla toksin saflaştırılarak ilaç haline getirilmiştir.


Botox Allergan firması tarafından üretilen markanın ismidir. Piyasada başka firmaların da ürettikleri farklı marklarda (Dysport, Vistabel, Neurobloc) botulinum toksini içeren ürünler vardır.


Botox ilk olarak şaşılık tedavisinde kullanılmıştır. Ardından çocuklarda yutma bozukluklarına yol açan bazı hastalıklarda ve makat çatlaklarının tedavisinde, spastik hastalarda kasların gevşetilmesinde kullanılmıştır. Ancak esas kullanım alanını estetik uygulamaların başlamasından sonra bulmuştur. Estetik amaçlı botox uygulamaları dünyada en çok yapılan estetik girişimlerin başında gelmektedir. Estetik amaçla yapılan uygulamalar sonucunda migrene bağlı baş ağrılarını da giderdiği fark edilerek bu amaçla da kullanımı tıp literatürüne tanımlanmıştır.


Son 10 yılda kullanımı %600 oranında artmıştır. 2010 yılında ABD’de 5,4 milyon botox uygulaması yapılmıştır.

Sıkça Sorulan Sorular