Bazal Hücreli Kanser Tedavisi | Prof. Dr. Halil İbrahim Canter

Bazal Hücreli Kanser Tedavisi

Derinin alt tabakalarından ve kıl folikülü ter bezleri, yağ bezleri gibi deri eklerinden köken alan tümördür. Bulunduğu çevre deriye yayılma dışında uzak organ metastazı yapmaması nedeniyle gerçek bir kanser olarak görmeyen ve bazal hücreli epitelyoma (BHE), bazalyom gibi isimlerle adlandıranlar vardır

 

Bazal hücreli kanser en sık görülen deri tümörlerinden birisidir, hemen daima kıl bulunan deride yerleşir, yavaş gelişir, çok istisnai durumlar haricinde vücudun diğer bölgelerine atlamaz yani metastaz yapmaz. Hastaların % 95’i 40-79 yaş arasındadır. Kadın ve erkeklerde hemen hemen aynı oranda görülür. Mortalitesi yani hayati riski olmamakla birlikte özellikle ihmal edilen hastalarda morbidite yaratabilir. Kemirgen ülser şeklinde de adlandırılan tipik lezyonlar hem çevredeki sağlam deriye hem de derinin derin katlarına doğru yayılarak tahribat yaparlar. Çok fazla uzun süre ihmal edilmiş lezyonlar deri altındaki çene ve yüz kemiklerine, göz küresine hatta beyine yayılım gösterebilir.

 

Genellikle bir yaşın üzerindeki insanların “Burada minik bir sivilce çıktı. Kabuk bağladı. İyileşti sandım ama her seferinde kabuk düşünce altından yeniden yara çıkıyor. Birkaç aydır bir türlü iyileşmedi, giderek de büyüyor.” şeklinde bir yakınma ile başvurmaları bazal hücreli kanser için tipiktir.

Sıkça Sorulan Sorular