El Bileği Gangliyon Kistleri Tedavisi | Prof. Dr. Halil İbrahim Canter

El Bileği Gangliyon Kistleri Tedavisi

Ganglion kistleri el bileğinin genellikle sırt bölümünde (dorsal yüz), bazen de iç bölümünde, baş parmak ve parmakların eklemleştiği alanlarda yada parmakların dip noktalarında, orta sertlikte, genellikle ağrısız şişlikler şeklinde ortaya çıkar.

 

Ganglion kistleri tümöral oluşumlar olmayıp zararsız kistler olsalar da kendiliğinden geçmeyip zaman içerisinde büyüyerek eklemden geçen sinir dokularına bası yapacak ağrı oluşturabilirler. Ancak ağrı her zaman ganglion büyüklüğü ile orantılı olmayabilir. Çok büyük ganglionlar ağrısız olabilecekleri gibi cilt altında çok zor ortaya konabilen küçük ganglionlar çok ağrılı olabilirler.

 

Ganglion kistleri temelde el bilek eklem kılıflarının fıtıklaşmasıdır. İçerisinde yoğun, kaygan eklem sıvısı ile aynı özellikte bir materyal bulunur. Genel bir kural olarak hareketliliğinizin artması ile bu şişlik büyür ve tam tersi hareketliliğinizin azaldığı dönemlerde bu şişlik küçülür.

 

Ganglionların oluşum mekanizmasını başlatan sebepler bugün için halen kesin olmasa da el bileğinin üzerine sürekli yük uygulamak zorunda kalan kimselerde daha sık gözükür. Kadınlarda erkeklerden daha sık olarak görülür.

 

Klinik muayene ile ganglion tanısı konabilse de kistin kaynaklandığı eklem aralığının tam olarak tespit edilebilmesi ve bu olayın romatizmal hastalığa bağlı eklem bozukluğundan yada bir kemik tümöründen kaynaklanıp kaynaklanmadığın aydınlatılabilmesi için el bilek MRI incelmesi faydalı olacaktır.

 

Ganglion kistlerinin asıl tedavisi cerrahidir. Ancak erken aşamalarda cerrahiye zaman kazandırmak için konservatif tedavilerden yararlanılabilir. Aktivite ile ganglion boyu artacağı için bir el bilekliği veya alçı tespiti ile takip önerebilir. Bu tedavi sonrasında ağrı azalır veya ganglion küçülür ise el bileği hareket açıklığını arttırmaya yönelik bir tedavi başlanılabilir. Ganglion içerisindeki sıvının aspitrasyonu tavsiye edilen bir işlem değildir. Öncelikle sıvının çok yoğun olması sebebiyle sıvı etkili bir şekilde dışarı alınamayacaktır. Ayrıca bu işlem kist içerisindeki sıvının enfekte olmasına neden olabilir. Ayrıca unutulmaması gereken nokta bu işlemin ardından ganglionun tekrarlayacağıdır. Cerrahi tedavide amaç kistin içeriğinin boşaltılması değil kist duvarının bütün olarak çıkartılarak fıtıklaşan eklem boşluğunun onarılmasıdır. Bu sayede şikayetin tekrarlama riski minimalize edilmeye çalışılır. Cerrahi sonrası iyileşme tamamlanıp ağrı azalana kadar el bileği uygulanacak bir atel ile hareketsiz kılınarak stabilize edilir.