Yanığa İkincil İzlerin Tedavisi | Prof. Dr. Halil İbrahim Canter

Yanığa İkincil İzlerin Tedavisi

Yanık sonrası oluşan izler fonksiyonel bir kayıp yaratmasa da kişiye geçirdiği travmayı devamlı hatırlatması ve çevre dokular ile uygun içinde olmaması sebebi ile hastalarda psikolojik olarak olumsuz etki yaratır.


Yanan deri iyileşse bile ilk yanığın derinliğine göre az yada çok iz kalır. Yanan deri normale göre daha açık yada koyu renk iyileşebilir. Bu alanlarda derinin daha kolay yaralanabilen ince bir yapısı vardır ve cilt altı yağ tabakası da incelmiştir.


Bu hastalarda cildin kendisini yenilemesi için cilt soyma işlemleri (dermabrazyon veya lazer) uygulanabilir. Üst tabakası soyulan cilt yenilenirken daha homojen bir görünüm kazanmaktadır. Lazer uygulamaları hem cildi yeniler hem de cilt altındaki dokular uyarılarak daha fazla bağ dokusu oluşturulmasına katkı sağlar.


Ayrıca cilt altındaki eksikliğin yerine konabilmesi için yağ enjeksiyonları giderek daha popülerize olmaktadır. Yağ dokusu içerisinde kök hücreler de olduğundan yağ enjeksiyonu yapılan bölgede sadece doku eksikliği tamamlanmayıp aynı zamanda doku rejenerasyonu da artmaktadır.