Vücuttaki tüm yanıklar tedavisi Plastik Cerrahi için önem arz etse de el yanıklarının oluşturdukları kalıcı fonksiyon kayıpları nedeni ile ayrı bir kategoride değerlendirmek gerekir. El yanıkları yanığın büyüklüğünden bağımsız olarak el fonksiyonu üzerine etkisi değerlendirilerek tedavi planının yapılması gereken durumlardır. Bazen parmakları veya parmak aralarını etkileyen görece küçücük bir yanık kontraktürü elde önemli derecede fonksiyon kaybına neden olarak tedavi gerektirebilmektedir.
El yanıklarında erken dönem tedavi diğer tüm yanıklarda olduğu gibi yara bakımı prensipleri ile yapılmalıdır. Ancak derinin tim katmanlarının etkilendiği derin yanıklarda kontraktür gelişimini engellemek için deri greftlemesi (aşılaması) veya doku nakilleri (flepler) erken dönemde yapılması gerekir. Kontraktür, yanık ve doku kaybına neden olan yaraların iyileşmesi o bölgenin ileri derecede büzüşmesi sonucu ortaya çıkan bu gerginliğe denir. Eklem bölgelerinde meydana geldiğinde kontraktür alttaki dokuları da etkilediğinden eklem bölgelerinde hareket kısıtlılığı olur. Oluşan hareket kısıtlılığı uzun dönemde eklemlerde kireçlenme ve donmalara yol açarken eklem hareketlerine imkan tanıyan tendonlarda (kirişlerde) de kısalmalara neden olur. Anatomik olarak elin mekanik alt yapısında değişiklikler başladıktan sonra kontraktürlerinin açılması daha meşakkatli, yapılması gereken cerrahi işlemler daha komplike ve fonksiyonel sonuçları daha az yüz güldürücü olmaktadır.
Elde yanık veya diğer nedenlerle oluşan doku kayıpları ve kontraktürler ancak ameliyatla düzeltilebilir. Kontraktüre neden olan doku tamamen çıkarıldıktan sonra oluşan açık yara deri greftlemesi (aşılaması), lokal doku kaydırma yöntemleri (tekli yada çoklu Z-plasti flepleri) veya uzak doku nakilleri (lokal ada flepleri, serbest doku nakilleri gibi) ile kapatılır. Kimi zaman uygun durumlarda kontraktür çevresindeki sağlam dokuların altına silikon balonlar (tissue expander) yerleştirilerek bu dokular genişletilerek de ikinci bir ameliyatta kontraktür dokusu çıkartılarak yeri sağlam doku ile kapatılabilir.
Genelde elde oluşan yanıkların tedavisi sorunludur. Tecrübeli bir Plastik Cerrah tarafında iyi bir değerlendirme ve tedavi planlaması yapılası gerektirir. Yanık sonrası derinin iyileşmesindeki sorunlar nedeni ile elde oluşan kasılmaların tedavisinde uzun süreli sabır gerektiren bir tedavi sürecidir. Sorunların çözümü için birden fazla operasyon gerekebilir. Aylar hatta yıllar süren iyileşme sürecinde kasılmaların oluşmaması için atellemenin yanında kimi zaman fizyoterapiye de ihtiyaç duyulur.